XVI Tydzień Zdrowia
Jak co roku w marcu intesyfikujemy działania prozdrowotne. Tym razem połączyliśmy je z pierwszymi wiosennymi dniami. Wiosna to dobra pora roku, aby uważniej przyjrzeć się swojej diecie, zapoznać z nowymi przepisami, zadbać o swoją sylwetkę, pozbyć się złych nawyków tj. np. długie przesiadywanie przy komputerach, a tym samym przypomnieć sobie o zdrowych formach spędzania wolnego czasu.
W klasach I - III warto było przypomnieć algorytm postepowania zanim przyjedzie lekarz i zapoznać z wyposażeniem apteczki pierwszej pomocy . W rolę instruktorów wcieliły się uczennice klasy 6 b: Julia Ożyło i Emilia Pięta.
Uczniowie klas starszych na powitanie pierwszego dnia wiosny wykonali potrawy na bazie warzyw, owoców, pełnoziarnistej mąki i nabiału, które potem z apetytem skonsumowali.
W świetlicy odbyły się warsztaty kulinarne podczas, których uczniowie poznali możliwości wykorzystania sokowirówki do domowej produkcji świeżego soku z sezonowych owoców i warzyw. Zaraz potem odbyła się degustacja, która skutecznie i zdrowo ugasiła pragnienie ,,świetliczaków”.
Uczennice klas szóstych Wiktoria Kurpyta, Natalia Ryba i Izabela Piekarska opracowały ciekawe prezentacje multimedialne nt. Zdrowego stylu życia.
Natomiast uczniowie klas I - III wykonali piękne plakaty mówiące o tym, że wiosna i zdrowie mają wiele wspólnego ze sobą, a dłuższe i słoneczne dni zachęcają do ruchu na świeżym powietrzu.
Poszczególne klasy wraz ze swoimi wychowawcami dbają o to, by ciekawie spędzać ze sobą czas. Były wyjazdy do Fly Parku, kina i teatru, nordic wallking, gry planszowe, dyskoteki, wspólne oglądanie meczu Asecco Resovii itp. Wymienione formy rozrywki są wartościowym zamiennikiem czasu spędzanego przy komputerze.
Klasa IVa ponad to, sama opracowała własną książkę kucharską, a na podstawie książki ,,Przygody Mikołajka” przygotowała i przetestowała swoje gry planszowe.
opr.I.Jurek